Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή και ποιος ο ρόλος του ελαιόλαδου σε αυτή;
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
Η
συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα
αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα
λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε
υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή
περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα
από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της
Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων
ασθενειών, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Η Μεσογειακή Διατροφή, με τα
άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο
ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention
studies).
Απόσπασμα
από:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου