Μουτάφι: Μία λέξη για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
Η παραγωγή ελαιολάδου παλαιότερα γινόταν με τον ίδιο τρόπο όπως σήμερα, αλλά
με διαφορετικά μηχανήματα.
Οι ελιές συγκεντρώνονταν σε
ποσότητες, καθαρισμένες, από κλάρες και φύλλα, πλένονταν σε τσιμεντένια σκάφη και
διοχετεύονταν σε ένα μεγάλο στρογγυλό πέτρινο αλώνι, στο κέντρο του οποίου
υπήρχαν δύο κυλινδρικές πέτρες δεμένες μεταξύ τους σε έναν περιστρεφόμενο
σιδερένιο άξονα. Με τη βοήθεια ζώων, κυρίως μουλαριών, οι πέτρες περιστρέφονταν
και πολτοποιούνταν οι ελιές.
Κατόπιν συλλέγονταν ο πολτός, το λεγόμενο ΄΄χαμούρι΄΄ και με δοχεία διοχετεύονταν από τους εργάτες του λιοτριβιού στα μουτάφια, στους τετράγωνους ή κυκλικούς πλεκτούς τρίχινους ή χόρτινους συλλεκτήρες. συνεχεία τοποθετούσαν το ένα μουτάφι επάνω στο άλλο και τα συμπίεζαν με ξύλινη χειροκίνητη στρίβλα ώστε να ξεχωρίσει καταρχήν το υγρό μείγμα. Εν συνεχεία άνοιγαν τα μουτάφια και διοχέτευαν σε αυτό καυτό νερό. Επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία με την περιστροφή της στρίβλας. Το λάδι με την βοήθεια του ζεστού νερού καθαρό πλέον περισυλλέγονταν σε μεγάλα δοχεία (λίμπες) από όπου διανέμονταν στους ιδιοκτήτες ενώ από τα μουτάφια αφαιρούσαν κάθε φορά το λιοκόκι (το ξερό απόσταγμα της ελιάς χωρίς υγρά).
Σας παρουσιάζω μερικές εικόνες από μουσεία από διάφορες περιοχές της χώρας μας όπου φαίνονται τα μουτάφια και η στρίβλα:
Κατόπιν συλλέγονταν ο πολτός, το λεγόμενο ΄΄χαμούρι΄΄ και με δοχεία διοχετεύονταν από τους εργάτες του λιοτριβιού στα μουτάφια, στους τετράγωνους ή κυκλικούς πλεκτούς τρίχινους ή χόρτινους συλλεκτήρες. συνεχεία τοποθετούσαν το ένα μουτάφι επάνω στο άλλο και τα συμπίεζαν με ξύλινη χειροκίνητη στρίβλα ώστε να ξεχωρίσει καταρχήν το υγρό μείγμα. Εν συνεχεία άνοιγαν τα μουτάφια και διοχέτευαν σε αυτό καυτό νερό. Επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία με την περιστροφή της στρίβλας. Το λάδι με την βοήθεια του ζεστού νερού καθαρό πλέον περισυλλέγονταν σε μεγάλα δοχεία (λίμπες) από όπου διανέμονταν στους ιδιοκτήτες ενώ από τα μουτάφια αφαιρούσαν κάθε φορά το λιοκόκι (το ξερό απόσταγμα της ελιάς χωρίς υγρά).
Σας παρουσιάζω μερικές εικόνες από μουσεία από διάφορες περιοχές της χώρας μας όπου φαίνονται τα μουτάφια και η στρίβλα:
Φυσικά πια ο τρόπος παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου γίνεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα τα οποία μας προσφέρουν ποιότητα παραγωγής του προϊόντος και ποσότητα επίσης.
ΑπάντησηΔιαγραφή