Translate

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Καλά Χριστούγεννα!!!

Το ελαιόλαδο "Το Μουτάφι"
εύχεται
Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία 
και 
Οικογενειακή Θαλπωρή σε όλους σας!!!


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Συγκομιδή ελαιολάδου για τη νέα χρονιά στο Δήμο Γλυφάδας!!!

 
  Μια ενέργεια που αξίζει να αναφερθεί και να επιβραβευτεί!!


  Ο λόγος για την πρωτοβουλία του Δήμου Γλυφάδας που για τρίτη χρονιά με την βοήθεια εθελοντών προβαίνει στην συγκομιδή των ελαιόδεντρων που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου, με σκοπό το ελαιόλαδο που θα συγκομιστεί να διανεμηθεί στις άπορες οικογένειες του δήμου! 
  Συγκεκριμένα την προηγούμενη χρονιά συγκομίστηκε 1,5 τόνος εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας 0,7. 
  Από αυτή την πράξη δεν επωφελούνται μόνο οι άπορες οικογένειες αλλά ταυτόχρονα οι εθελοντές, που έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την φύση, να γυμναστούν και να ζήσουν από κοντά την διαδικασία που χρειάζεται ώστε αυτό το πολύτιμο αγαθό, από το δέντρο να καταλήξει στο πιάτο μας και να θέτει την βάση για την μεσογειακή διατροφή που αναγνωρισμένα αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή του κόσμου.
  Τα θερμά μας συγχαρητήρια στους αρμόδιους του Δήμου που μερίμνησαν γι'αυτή την πράξη και ας ευχηθούμε να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι το παράδειγμα τους.


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Γιατροσόφια με ελαιόλαδο και ελιές!!!



  Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχτεί στην παιδική τους ηλικία κάποιο γιατροσόφι από την γιαγιά και μάλιστα μπορώ να πω ότι κάποια από αυτά ήταν αποτελεσματικά και μας ανακούφιζαν από τα διάφορα πονάκια που μας ταλαιπωρούσαν! 

  Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά:

  • Ελαιόλαδο για το έκζεμα
  Μετά από το ντους επάλειψτε το σώμα σας με ελαιόλαδο και ενώ αυτό είναι ακόμα υγρό. Το ελαιόλαδο θα θωρακίσει την υγρασία του σώματος σας και η βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου θα σας ανακουφίσει από εκζέματα και σκασίματα.

  • Ελαιόλαδο για πόνο στο αυτί
  Μια σταγόνα από το ελαιόλαδο στο καντηλάκι θα σας ανακουφίσει από πόνο στα αυτιά εάν έχετε εκτεθεί αρκετή ώρα στο κρύο. Η θερμοκρασία του ελαιόλαδου από το καντηλάκι είναι η ιδανική για τα πονεμένα αυτιά σας.

  • Ελιές και λεμόνι για την ναυτία
  Η ναυτία συνήθως προκαλεί υπερβολική έκκριση σιέλου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ζάλη. Τρώγοντας ελιές η πιπιλίζοντας ένα λεμόνι, όταν η ναυτία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αίσθηση, λόγω των τανινών που περιέχονται τόσο στις ελιές όσο και στο λεμόνι.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Η ελιά και τα Αρχαία νομίσματα

  Η ελιά και το ελαιόδεντρο απεικονίζονταν σε αρκετά αρχαία νομίσματα.

  Ένα από αυτά τα νομίσματα ήταν στην Λέσβο γνωστή ακόμα και σήμερα για την μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Σε ένα αρχαϊκό λεσβιακό στατήρα, ανάμεσα σε δύο αντωπές κεφαλές βοοειδών διακρίνουμε ένα κλαδί ελιάς.
Λέσβος, Αιολίς. Αργυρός στατήρ,  περ. 500π.Χ.

Το ίδιο εικονογραφικό στοιχείο υπάρχει και σε νόμισμα από τη Σάμο.
Σάμος, Ιωνία. Αργυρό τετράδραχμο, 400-365 π.Χ.


  Η ελιά είναι παράλληλα το σύμβολο της Αθηνάς, αφού το ιερό δέντρο ήταν το δώρο της θεάς προς την πόλη των Αθηνών, στην οποία έδωσε και το όνομά της

Αθήναι. Αργυρό τετράδραχμο, 479 - 454 π.Χ.


  Στις περίφημες «γλαύκες», όπως έμειναν γνωστά τα αθηναϊκά τετράδραχμα, στην οπίσθια όψη διακρίνουμε ένα κλαδί ελιάς, ενώ μετά το 479 π.Χ. και το τέλος των Περσικών, η ελιά προστίθεται και στο κράνος της θεάς, για να θυμίζει τη μεγάλη νίκη κατά των Περσών. Στα αθηναϊκά τετράδραχμα νέας τεχνοτροπίας που κυκλοφορούν κατά τον 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. στην οπίσθια όψη η παράσταση περιβάλλεται από ένα στεφάνι ελιάς, εικονογραφικό στοιχείο που έδωσε στα συγκεκριμένα νομίσματα και την ονομασία «στεφανηφόρα». 
Αθήναι. Αργυρό τετράδραχμο, 195/194  π.Χ


Πηγή:http://www.alphanumismatics.gr/

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και Υγεία


  Το 2010, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monastir στην Τυνησία, βρήκαν ότι τακτική κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, προστατεύει το συκώτι από βλάβες των κυττάρων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες!!




Η ελιά από την αρχαιότητα έως σήμερα...



  Ελιά: Το δέντρο που λάτρευαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. 
  Η Αθηνά δώρισε στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσμου, η οποία φύτρωσε εκεί όπου χτύπησε το δόρυ της, κατά τον αγώνα μεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη των Αθηνών. 
  Οι Μυκηναίοι προσέφεραν ελαιόλαδο στους Θεούς, ενώ ο Όμηρος ονόμασε την ελιά "το υγρό χρυσάφι της διατροφής". 
  Ο Αριστοτέλης θεωρούσε την καλλιέργεια της ελιάς επιστήμη, ενώ ο Ιπποκράτης χρησημοποιούσε το λάδι ελιάς ως φάρμακο!!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Πώς καταλαβαίνετε το καλό ελαιόλαδο.




  Το καλό ελαιόλαδο είναι το α και το ω της ελληνικής διατροφής.
  Η παλιά διαφήμιση με τη γυναίκα που καταλάβαινε από μία σταγόνα λάδι αν είναι καλό το ελαιόλαδο, βασιζόταν στον παραδοσιακό κλασικό τρόπο γευσιγνωσίας που ισχύει ακόμα και σήμερα.
  Η ποιότητα του λαδιού φαίνεται με την όσφρηση και τη γεύση, αλλά όχι με το χρώμα.
  Μάλιστα, οι γευσιγνώστες δοκιμάζουν το λάδι σε ειδικά ποτήρια μπλε χρώματος.
  Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν στο σπίτι, θα πρέπει να βάλουν λίγη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού (κοίλο, που κλείνει προς το πάνω) για να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του.
  Στη συνέχεια, κρατάμε με τη χούφτα το ποτήρι για περίπου 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να ζεσταθεί λίγο το λάδι και να απελευθερώσει τα αρώματά του.
  Τα αρώματα ενός καλού ελαιόλαδου παραπέμπουν σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων.
  Αν όμως το λάδι είναι κακής ποιότητας, οι μυρωδιά είναι βαριά και όχι ευχάριστη.
  Πίνουμε μία γουλιά από το λάδι, χωρίς όμως να την καταπιούμε. Παίρνουμε μία ανάσα από το στόμα, νιώθουμε τη γεύση του ελαιόλαδου και μετά το καταπίνουμε.
  Το καλής ποιότητας λάδι αφήνει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο. Η αίσθηση της πίκρας και του καψίματος οφείλονται στην ελαιοκανθάλη, μια ισχυρής αντιφλεγμονώδη ουσία του ελαιόλαδου.


Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/318238-pos-boreite-na-katalavete-an-einai-kalo-to-elaiolado#ixzz42VROaFF9



Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ελιά bonsai

Μία καλή επιλογή για διακόσμηση είναι τα bonsai από δέντρο ελιάς.

Δείτε μερικά καλόγουστα bonsai που βρήκαμε στο διαδίκτυο.










Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Κηραλοιφή η παραδοσιακή!!


  Το μελισσοκερί είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.





  Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κηραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.

  Είναι η πιο απλή αλοιφή που θα φτιάξετε ποτέ και ίσως αυτή από την οποία θα ξεκινήσετε τη "σταδιοδρομία" σας, ως ερασιτέχνες κοσμετολόγοι. Για εμένα προσωπικά η κηραλοιφή πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ανεξαιρέτως και να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, αντί των αλοιφών του εμπορίου. Από την απλή ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα και από επιπλεγμένες δερματοπάθειες μέχρι πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις.
 Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιακές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα. Ακόμα κάθεστε;

Η βασική συνταγή έχει ως εξής:
  • 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι.






  • Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.





  • Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.





Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.

Πρώτες ύλες.
  Μελισσοκερί θα βρείτε στα καταστήματα συσκευασμένο σε μορφή κόκκων ή σταγόνων. Δε σας το συνιστώ. Αυτή μορφή συνήθως δεν είναι καθαρή και περιέχει παραφίνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν έμπιστο μελισσοκόμο και να προμηθεύεστε το μελισσοκερί σας από αυτόν. Θα καταλάβετε τη διαφορά των δύο τύπων κεριού με μια "μυτιά". Το αγνό μελισσοκερί μυρίζει μέλι, το τυποποιημένο μυρίζει κερί. Χρησιμοποιείτε πάντα βιολογικό, extra παρθένο ελαιόλαδο.

Βασική συνταγή  και παραλλαγές.
  Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, άλλοι κάνουν συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων, άλλοι βάζουν μέλι και βιταμίνες μέσα και ούτω καθεξής. Η βασική συνταγή είναι αυτή που σας έδωσα παραπάνω. Ξεκινήστε με αυτήν και μετά πειραματίζεστε και με άλλα υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας και το προορισμό της κηραλοιφής.



Προσοχή στις δοσολογίες. 
  Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πάρετε αλοιφή με πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή. Κυκλοφορούν πολλές "βασικές" συνταγές, άλλες με 3 κουταλιές μελισσοκερί, που κάνουν τη κηραλοιφή τούβλο και πρακτικά αδύνατο να απλωθεί στο δέρμα, άλλες με 100-150ml ελαιόλαδο, που τη κάνουν λίγο πιο πηχτή από το σκέτο ελαιόλαδο. Μη μπείτε στο κόπο να τις δοκιμάσετε. Τις δοκίμασα εγώ όλες και τις πέταξα κατευθείαν στα σκουπίδια.

Σημειώσεις.
  Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
  Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
 Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.
  Τη βρήκα στο internet (σε ελληνικό e-shop) μέχρι και 19,90€ για ένα βαζάκι των 40 ml... Το κόστος να τη φτιάξετε στο σπίτι, δεν υπερβαίνει το 0,5-1€.


Πηγή άρθρου: Χειροποίητον


Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ανάλυση Ελαιολάδου 2015-2016.

  Με χαρά σας παρουσιάζουμε και φέτος τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης του ελαιολάδου μας, τα οποία σύμφωνα με τον Κανονισμό 2568/91 της Ε.Ε. κατατάσσουν το Ελαιόλαδο "Το Μουτάφι" στην κατηγορία του Εξαιρετικού / Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου.


Καλή Χρονιά!!!!

Το Ελαιόλαδο "Το Μουτάφι"
σας εύχεται ευτυχισμένο το Νέο Έτος!!
Αυτή η χρονιά να πραγματοποιήσει όλα σας τα όνειρα!!!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!