Translate

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Που οφείλεται η πικρή γεύση του φρέσκου ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών

  
Ένα από τα κυριότερα συστατικά του ελαιοκάρπου στο οποίο οφείλεται η πικρή γεύση του είναι η ελευρωπαΐνη.
  Η ουσία αυτή συναντάται εκτός από τον ελαιόκαρπο, στα φύλλα της ελιάς και γενικότερα σε όλα τα μέρη του ελαιόδεντρου, ενώ το καθιστά ανθεκτικό στα έντομα και σε διάφορους μικροοργανισμούς. 
  Ανακαλύφθηκε το 1908 από τους Bourgelot και Vintilesco, ενώ πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί μαζί της.
  Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ελευρωπαΐνη είναι μια πολυφαινόλη, με ιδιαίτερα γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ αποτελεί αντικείμενο έρευνας στα φυσικά αντιοξειδωτικά, που στο μέλλον ενδέχεται να αντικαταστήσουν τα συνθετικά.
  Βρίσκεται σε σημαντικό ποσοστό στον άγουρο ελαιόκαρπο (αγουρέλαια, πρωτέλαια ή άγουρες ελιές), ενώ στον ώριμο η περιεκτίκοτητα σε ελευρωπαΐνη είναι μικρότερη και στον υπερώριμο περιορίζεται σε χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου